miercuri, 12 ianuarie 2011

Contrast


La inceput nu-ti place nimic, si totusi esti fascinat. Un sentiment contradictoriu se naste in tine, o explozie de noi atitudini, priviri, roti de biciclete multe, o limba ciudata si oameni cu trupuri de gheata.
Prima saptamana cercetezi atent persoanele: sacosele din panza care-i insotesc mereu, pretutindeni, linistea pe care o detin intrutotul, relaxarea din tramvai, castile din urechile tuturor: batrani, tineri, copiii, adolescenti, minori, majori, NU CONTEAZA!!! toata lumea are casti. Socializarea se tine doar cu tine, cu nimeni altcineva. Magazinele care sunt mereu pline, de oameni, de produse, de cumparatori, de vanzatori care isi fac excelent meseria, de zambete, de glasuri destinse. In Romanica, du-te la magazin. Nu inainte sa iti faci strict lista si sa iti dramuiesti fiecare banut, pentru ca salariul e prea mic sa-ti permiti shopping dupa nevoile sufletului.
Nemtii reci cum sunt, ii percep mereu fericiti. Au timp sa faca sport zilnic, sa mearga pe cele doua roti ale bicicletei de care sunt mandrii: economisesc energie, bani, plus ca au grija de sanatatea lor. Unde sunt bicicletele tarii noastre? In parcuri vara, sau la magazine asteptand sa fie cumparate.
Aici oamenii nu se grabesc. Nu-si doresc atat de multe de la viata, cum isi doreste aproape orice adolescent roman. La 25 de ani, se bucura inca de "pierdutul timpului", de cititul cartilor, de iesirile in diferite zone ale distractiei, calatoresc. La 25 de ani nu isi doresc familie, cariera, casa, masina, copiii, afacere, implicare sociala, sau orice alta activitate de care sunt dependenti majoritatea tinerilor activi din Ro.  La 25 de ani unii dintre ei au un job, poate si-au finalizat studiile, dar inca nu au idee ce vor sa faca in viitor. Si noi ne grabim, si credem ca e prea tarziu? Prea tarziu pentru ce fratilor? Pentru tine? Nu e niciodata prea tarziu pentru nimic. Conteaza sa iti doresti cu adevarat sa faci ceva. Sa te cocoti pe o bucata de stanca, sa te duci in Zimbawe, sa stai in cap, doar sa-ti doresti ceva. Niciodata nu e prea tarziu. Nici cand iti lasi proteza in borcan peste noapte. Daca vrei sa alergi si te tine...ALEARGA!
Contrastul intre Ro si D pleaca de la civilizatie, de la sistem, de la rostul pe care il au lucrurile. In Ro multe nu isi au rostul, sunt facute doar de dragul de a face ceva. In Nemtia totul parca are prea mult rost. Nimic din sistem nu este intamplator, si nu merge jocul de-a "alba-neagra".
Despre sistem....in curand.  Azi inca meditez la contrast.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu