marți, 19 aprilie 2011

Femei

Nu inteleg femeile, in primul rand pentru ca sunt si eu femeie si pentru ca de multe ori nu stiu de ce vreau ceva, pe care probabil peste foarte putin timp nu-l mai vreau.
Anele vroia sa aiba un sot iubitor, o familie devreme realizata,  doi, trei, patru copii, sau cati ar fi putut sa aiba. Si-a luat Anele sot, a procreeat, a trait momentele vietii. Isi dorea bani, avea bani pentru ca sotul muncea, o rasfata cu multe cadouri, si zile frumoase in excursii. Au trecut anii, Anele devenise frustrata pentru ca era de prea multe ori si mama si tata (sotul sau deseori pleca in delegatii). Murise iubirea din trairile sale, incepuse sa-si ignore copiii, despre sot afla uneori cand acesta nu venea prea obosit de la birou, si aveau timp de chestii sexuale in pat. Murise dragostea, se iubeau mecanic, apoi dormeau.
Plangea Anele pentru ca nimeni nu o intelegea. Era singura, desi avea copii, era neiubita desi avea sot. Anele se refugiase in cratitele de mancare, in nevoia de a avea mereu bani, si in manipularea pruncilor sai. Fara cultura, fara educatie, fara rafinament. Anele era o femeie simpla, si de multe ori periculoasa.
Alenia  destul de tanara si-a luat si ea sot in timp ce copilul se dezvolta in pantece. "Pentru ca asa e moral"- se gandea ea. Fara sa-si puna problema viitorului, tipul de femeie care traieste o data cu zilele. "Ce o fi o fi". A venit pruncul in viata sa, incepea sa-si cunoasca proaspatul sot, isi sadise in suflet teama, isi puse ochelarii de cal "in viata nu te ajuta nimeni, trebuie sa te descurci singur". Desi o ajutasera prietenii (pe care ulterior ii uitase, ii critica de multe ori). Alenia era la inceput frumoasa, sociabila, plina plina plina de viata. Copilul si barbatul au ucis-o. Pentru ca s-a inchis in trairile sale, pentru ca a uitat sa pretuiasca zambetul minunat al copilului, si dragostea profunda a sotului sau. Alenia - femeie cu radacini puternice, nivel mediu cultural reprezinta tipologia femeii anti-social si totusi mereu in cautare de prieteni. Nu are curaj sa se exteriorizeze.
Tramara - ochi albastrii, carlionti, sensibila, provenita dintr-o familie de intelectuali. Toata viata sa fusese un studiu. Putini prieteni (alesi pe spranceana), preocupari intelectuale: expozitii de pictura, spectacole de teatru, balet, opera, carti multe citite. Delicatese pentru suflet. Imbatranea incet si nu stia Tramara de ce nu are iubit. Se simtea singura, neimplinita, frustrata si ea  pentru ca avea nevoie de afectiune. In unul dintre stagiile in tarile straine, si-a intalnit iubirea. L-a iubit la inceput cand era indragostita de ideea de iubire. Apoi cu zilele, vedea imperfectiunile: el nu citeste, el nu munceste, el fumeaza, el bea, el nu invata, el nu isi doreste o familie. El este tot ce nu sunt eu.  Si totusi il iubea!Tramara nu intelesese ca un cuplu trebuie sa fie complementar.
Alegna - mereu in centru atentiei, mereu vorbareata, uneori indraznet de indrazneata, alteori la polul opus, extrem de tacuta, inhibata, rautacioasa. Femeie intelectuala, citita, pasionata de psihologie, si de oameni. A iubit, fusese tradata, a aruncat iubitul pe fereastra si de atunci Alegna pare ca sta bine in colivia sa de portelan. Crede ea. Pana se sparge. Alegna nu crezuse nicioadata cu adevarat in fortele sale proprii. De multe ori se complacea in situatii limita, din care avea poate sa piarda. Pentru ca avusese pre mult respect pentru cei din jur, sau poate pentru ca avusese prea putin curaj. Alegna nu avea curaj pentru ea, desi il vroia.
Anilata - colorata, fashonista, mare blogarita, iubitoare de gadgeturi, era o femeie moderna. Mereu in locul nepotrivit, mereu buzna, mereu in intarziere. Facea Anilata multe multe greseli involuntar. Din care dupa ceva timp invata ponoasele. Genul de femeie care isi vanduse "laptocul" pentru o geanta, sau pentru perechea aceea de pantofi minunati. Manca din cutia de Pate, isi facea cartofi prajiti in miezul noptii, frecventa cluburile, dansa, ii placeau cartile, citatele si cuvintele frumoase. Avea uneori suflet negru, alteori plin cu soare. Intr-o continuua lupta, cu ea/ cu destinul sau. Nu mai stiu daca Anilata credea sau nu in destin. O femeie care nu stia ce vroia, se speria. Vroia sa iubeasca, iubea, se despartea. De el cu trupul, de ea cu sufletul. Se credea prea grasa, cand era slaba. Vroia sa fie iubita cand nu avea chef sa daruiasca iubire. Anilata poate fi deseori intruchiparea mai multor personaje feminine. Nu intelesese cum sa-si faca ordine in ganduri, simtiri viata.
   Femeile sunt complexe. Au opinii, stiluri de viata diferite. Contradictorii de multe ori, frumoase si de inteles alte ori.    
   Blaga spunea despre femei:" O anume femeie nu este o simplă făptură printre alte făpturi; ea poate înlocui pentru mine nu numai orice altă femeie; ea poate înlocui societatea, bunurile culturale şi materiale, neamul omenesc şi chiar şi lumea.

Un comentariu: